بازار فرش اروپا در حال تبدیل شدن به یک بازار ثابت است. اکثر واردات این بازار از کشورهای در حال توسعه ای مثل ایران است. بازار خاورمیانه از کیفیت و پتانسیل بسیار بالایی برخوردار هستند. البته باید یادتان باشد که برای در دست گرفتن تامین نیازهای این بازار باید کیفیت و طراحی محصولات را به استاندارد بالایی برسانید. کار با مصالح پایدار و همکاری در تولید به شما، توان رقابتی خوبی می بخشد.
کدام بازارهای اروپایی، موقعیت های خوبی برای صادرات فرش هستند؟
بیش از نیمی از واردات انجام شده، از کشورهای در حال توسعه است. دو کشور آلمان و بریتانیا، واردکنندگان اصلی فرش اروپا هستند و این واردات سنگین از کشورهای در حال توسعه، آنها را به بازارهای هدف خاصی تبدیل کرده است. باید گفت که آمار تولید و مصرف فرش اروپا شامل فرش های دستی و ماشینی می شود و در داده ها بین پشم یا سایر مواد استفاده شده تفاوتی قائل نشده است و همه به یک میزان استفاده شدهاند.
تقاضای فرش اروپا برای کجا است؟
- تقاضای اروپاییها برای فرشهای دستی و ماشینی بین سالهای 2012 و 2016 افزایش پیدا کرده است؛ این نرخ رشد در سال به طور میانگین در حدود 1.8 درصد بوده که در سال 2016 به 4.1 میلیارد یورو رسید.
- بیشترین تقاضای فرشهای ماشینی و دستی اروپا با عدد 1.4 میلیارد یورو مربوط به بریتانیا است و رتبه دوم با عدد 706 میلیون یورو مربوط به آلمان است.
نقش تولید اروپا در ایجاد تقاضای آن چیست؟
- عرضه و تقاضای فرشهای ماشینی و دستی اروپا تقریبا در تعادل است. اما صادرات قابل توجه اروپا، نیاز به واردات را ایجاد می کند و همین موضوع، اروپا را به بازار جذابی برای فرشهای ماشینی و دستبافت تبدیل می کند.
- بلژیک تامین کننده حدود 31 درصد از تولید فرشهای ماشینی و و دستبافت اروپا است و بریتانیا و هلند با درصدهای 21 و 19 درصد به ترتیب در رتبه های دوم و سوم قرار دارند.
- 48 درصد از تقاضای بازار اروپا را تولیدات همین قاره و 52 درصد باقیمانده را واردات از کشورهای دیگر تشکیل می دهند.
جذابترین بازارهای واردات فرش کدام هستند؟
- واردات فرشهای پشمی ماشینی و دستی کشورهای اروپایی در گذشته شکلی نوسانی داشته و حجم آن تا 475 میلیون یورو نیز رسید.
- واردات نسبتا بالا در سال 2012 به نرخ رشد سالیانه منفی 3.4- درصدی تا سال 2016 شد. اما این بازار در عدد حدود 400 تا 500 میلیون یورو به ثبات رسید و این روزها، واردات، بیشتر در حدود عدد 475 میلیون یورو ثابت شده است.
- در واقع اکثر واردات فرش از کشورهای غربی و اروپایی، محصولات صادراتی تولید شده در کشورهای دیگر غربی است.
- آلمان با حجم واردات 131 میلیون یورویی، رتبه اول وارد کنندگان را به خود اختصاص داده و بریتانیا با 107 میلیون یورو در رتبه دوم قرار دارد. این کشورها در واردات از کشورهای دیگر نیز پیشتاز بازار هستند و برای مثال آلمان، تقریبا سه چهارم واردات فرشهای پشمی ماشینی و دستبافتش را از کشورهای آسیایی و آفریقایی تامین می کند.
- هند با تامین 22 درصد از فرشهای اروپا، تامین کننده اصلی این قاره محسوب می شود. تامین کننده های دیگر فرش اروپا، کشورهای ایران (6.9 درصد)، پاکستان (5.8 درصد)، ترکیه (5.6 درصد)، چین (4.1 درصد)، نپال (3.9 درصد) و مراکش (1.6 درصد) هستند.
نکات موثر بر فرصتهای بازار فرش اروپا
پایداری
اولویت ها و ترجیحات مصرف کنندگان و طراحان، به سوی گزینه های پایدارتر است. نگرانی ها و آگاهی درباره آثار مخرب تولید و مصرف به صورت روزافزونی در حال افزایش است. همین موضوع باعث شده تا محبوبیت ویژگی پایداری و تعهد در بکارگیری آن از اهمیت بالایی برخوردار شود. استفاده از پشم به عنوان ماده خام یکی از مناسب ترین اقدامات در این راستا محسوب می شود. رنگهای طبیعی نیز به ویژگی پایداری هرچه بیشتر فرش ها کمک می کند. استفاده از پشم بازیافت شده برای تولید فرش نیز یکی دیگر از گزینه های ممکن خواهد بود.
همکاری در تولید
خریداران اروپایی به دنبال ایجاد متمایز بودن از رقبایشان هستند و آنها برای تحقق این مهم، به دنبال هماهنگی تولید با طرح و برند خودشان هستند. آنها به دنبال تولیدکنندگانی هستند که بتوانند برای تولید محصولات مد نظرشان همکاری داشته باشند. نمایش مهارت خاص، روش تولید و مواد خام متفاوتی که به کار می گیرید، اهمیت کارتان را نمایش می دهد.
حجم کمتر و زمان تولید کوتاهتر
خریداران اروپایی، مجموعه خود را خیلی سریع تغییر می دهند و به همین دلیل هم به دنبال زمان تولید کوتاه و البته حجم سفارش کمتر هستند. این ویژگی یک مزیت بزرگ برای تولیدکنندگان کوچک و متوسطی است که انعطاف بالاتری از خود نشان می دهند و توان تولید کمتری در مقایسه با تولیدکنندگان بزرگ دارند.
الگوهای اصیل قومی
الگوهای سنتی و قومی در مصنوعات دستی از محبوبیت بالایی در بازار اروپا برخوردار است و می توان این ویژگی را یک رویکرد طولانی مدت دانست؛ این موضوع را می توان به طور خاص در مواردی مثل قالیچه های دستی ایرانی دید. خریداران به داستان پشت هر طرح که آن را تبدیل به یک اثر خاص می کند، علاقه مندند. بعضی از تولیدکنندگان از طرح های سنتی استفاده می کنند و با استفاده از رنگ و ویژگی های جدید، آنها را امروزی می کنند.
استانداردهای مورد نیاز در فرشها برای حضور در بازار اروپا
ایمنی کلی محصول
دستورالعمل اتحادیه اروپا برای ایمنی کلی محصولات بر روی تمامی کالاهای ارائه شده به خریداران، از جمله فرش، اعمال می شود. این دستورالعمل می گوید که استفاده از تمامی محصولاتی که در بازار اروپا وجود دارد، باید ایمن باشند.
محدودیت های مواد شیمیایی: REACH
آیین نامه REACH استفاده از بعضی محصولات شیمیایی در محصولات صادر شده به بازار اروپا را محدود می کند. برای مثال استفاده از رنگ آزو و ماده ضدشعله در بافت محصول توسط این آیین نامه محدود می شود.
آیین نامه نساجی
بنا به آیین نامه نساجی اتحادیه اروپا، محصولات بافتنی باید برچسبی داشته باشند که جنس مواد تشکیل دهنده آن را نشان دهد. این برچسب ها باید از ماندگاری بالایی برخوردار باشند و در مقابل پارگی نیز مقاوم باشند، به خوبی به فرش چسبانده شوند، به راحتی خوانده شوند، مشخص و دم دست باشند.
قوانین بسته بندی
اروپا از قوانین بسته بندی و ضایعات بسته بندی خاصی برخوردار است؛ برای مثال استفاده از فلزات سنگین در بسته بندی را محدود می کند. بعلاوه، اروپا الزامات خاصی را برای ترکیبات بسته بندی چوبی (WPM) استفاده شده در حمل و نقل، مثل جعبه، پالت، کاه و پوشال و … بسته بندی در نظر می گیرد.
نمایشگاههای تجاری
نمایشگاههای تجاری زیر، منابع خوبی برای پیدا کردن شرکای تجاری در اروپا هستند.
- نمایشگاه Ambiente and Heimtextil، فرانکفورت، آلمان: برای شرکت در این نمایشگاه به ویزای آلمان نیاز خواهید داشت، اما با حضور در این نمایشگاه می توانید شبکه ای از شرکای تجاری را در بزرگترین بازار فرش اروپا تشکیل دهید.
- EURATEX، نمایشگاه پوشاک و منسوجات بلژیک: این نمایشگاه معمولا برای شرکتهای اروپایی و عمدتا با تمرکز بر پوشاک برگزار می شود.
- نمایشگاه Maison et Objet، پاریس: با گرفتن ویزای توریستی فرانسه، زمینه حضورتان در این نمایشگاه فراهم می شود. این نمایشگاه محل مناسبی برای پیدا کردن شرکای تجاری در فرانسه و بریتانیا است.
- نمایشگاه منسوجات Sartirana، برگامو، ایتالیا: این نمایشگاه، میزبان قالیچه ها و منسوجات تولید شده در آلمان و ایتالیا است. با اخذ ویزای ایتالیا می توانید تعداد شریک تجاری پیدا کنید و صادراتتان به اروپا را آغاز کنید.
مشکلات صادرات فرش در ایران
همانطور که شاید بعضی بدانند، ایران قادر به تولید مواد خام مورد نیاز برای صنعت نساجی نیستند بنابراین باید مواد خام را از کشورهای تولیدکننده این مواد وارد کنند. اما تحریم باعث شده تا ایران در واردات مواد خام نیز مشکل داشته باشد و هزینه مواد خام مورد استفاده برای تولید فرشهای ماشینی بالاتر رود. به همین دلیل تولید کنندگان با نوسانات شدید اقتصادی و قیمت دلار مواجه هستند و تولید مواد خام برای فرشهای ماشینی، به خصوص در شرکتهای کوچک صنعت فرش که بودجه زیادی هم ندارند، با شکست مواجه می شود.
در نتیجه، واردات مواد خام گران منجر به افزایش قیمت فرشهای ماشینی و دستبافت خواهد شد. مطالعات نشان داده که قیمت بالا و کمبود مواد خام باعث می شود تا حتی شرکتهای بزرگ تولیدکننده فرش نیز در تولید و صادرات فرش به کشورهای دیگر با مشکلات عدیده مواجه باشند و آنهایی که از حمایت های مالی قوی برخوردار نشوند، به سمت ورشکستگی حرکت کنند. این موارد باعث شده تا صادرات ایران به کشورهای خاورمیانه و اروپا با کاهش چشمگیری همراه شوند. اما هنوز بعضی از تولیدکنندگان، توان مالی حمایت از صادرات فرش به بازار اروپا را در اختیار دارند.